Използваните найлонови пазарски чанти могат да бъдат превърнати в дизелово гориво

„Има голямо бъдеще в пластмасата“, е казал един филмов герой през 1967 г. 40 години по-късно изглежда, че неговата реплика е била пророческа.

Учени от Университета на Илинойс са открили, че използваните пластмасови пазарски чанти могат да бъдат превърнати в съвместимо допълващо дизелово гориво.

plastic-grocery-bags

„Конверсията…. произвежда значително повече енергия, отколкото изисква, и води до създаването на транспортни горива – дизел, например – които могат да се смесват със със съществуващите дизелови и биодизелови горива с ултра-ниско съдържание на сяра. По този начин от употребяваи пазарски чанти могат да се добиват и други продукти като например природен газ, нафта, бензин, восъци и смазочни масла“, казват от университета.

Изследователите са използвали процес, наречен пиролиза. Той включва нагряване на пластмасовите торбички в безкислородна камера. И въпреки че някои предишни проучвания използват същия този процес, за да превърнат торбите в суров нефтен продукт, екипът от Илинойс е продължил да рафинира получения материал до получаването на различни петролни продукти, с надеждата за производство на гориво, което да отговаря на стандартите за дизел и биодизел с ултра-ниско съдържание на сяра.

Техните резултати, публикувани в списанието „Технологии за преработка на горива“, показват, че добитото от пластмаса дизелово гориво може да се смесва с обикновен дизел в пропорция до 30% – без никакви проблеми със съвместимостта.

Въпреки, че това откритие има потенциал за възстановяване на някои от първоначалните суровини от производството на пластмасови торбички за пазаруване, както и за намаляване на количеството на петрол, необходим за създаването на горива, все пак е важно да се види дали този вид процес ще може успешно да се мащабира до положението, при което ще може да се справи с огромния проблем на човечеството с пластмасовите отпадъци.

1 коментар

  1. Чрез пиролиза още Хитлер е захранвал с горова армията си. Чрез същата пиролиза за около 48000 щ.д. руснаците преработват 7 тона от същите торбички или каквидто и да са други пластмаси и получават още по-качествен продукт – около три тона пиролизно масло (разтворител) с пламна темперетура около 8-10 градуса, което може да се дистилира и вече дори се прави около Добрич, Бургас и Видин. Освен това остава технически въглерод около 2,5 тона и пиролизен газ – тон и половина с много висока калорийност.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*