„Йок“ – център за живот и култура в Барселона възражда 100-годишна сграда с мозайки

Една 100-годишна стара сграда, която навярно е била баня, ще бъде възстановена, за да се превърне в сграда, където хем има място за живеене, хем има и културен център. Намира се в центъра на Барселона. Нарича се „Йок  – къща и култура“. Думата къща загатва, че там ще има място за настаняване: това ще са стаи за туристи. Думата култура пък отразява истинската местната култура в Барселона. Йок идва от каталунската думата „lloc“, което означава „място“.  Като цяло това ще е един социален център, където посетителите и местните жители могат да се събират, за да споделят идеи за добър дизайн и по-устойчив начин на живот.

yok-CasaCultura-green-renovation-beginning.jpg.662x0_q100_crop-scale

Стъпка по стъпка група ентусиасти ще реновират 100-годишната сграда, за да се оформят три екологични апартамента и един офис, като същевременно се запазват всички оригинални функции в сградата. Сред тях са приказни подове „Nolla“ – пъстри керамични мозайки от плочки, красива дървена дограма и зашеметяващи високи тавани с чудни орнаменти, всички в стила на каталунския модернизъм от около 1900 г.

yok-CasaCultura-Barcelona-eco-renovation.jpg.492x0_q85_crop-smart

Проектът по реновацията започна през февруари 2014 г. и надеждата на инициаторите е той да завърши през юни. Целта е да се използват всички материали разумно, като максимално се рециклират и използват повторно. Специални усилия се полагат да се намали консумацията на вода и енергия в апартаментите. Освен това се дава приоритет на материали, които са локално добивани или проектирани, така че да се подкрепя местната икономика и да се рекламира местната култура.

yok-CasaCultura-green-renovation-Barcelona.jpg.492x0_q85_crop-smart

yok-CasaCultura-eco-renovation-Barcelona.jpg.492x0_q85_crop-smart

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*