Ню Йорк и Калифорния предлaгат забрана за микро-пластмасата в козметиката

Ето едно състезание, което трябва да аплодираме: щатите Ню Йорк и Калифорния са рамо до рамо в надпреварата кой ще стане първият американски щат, който ще забрани микрочастиците в миещата козметика за тяло – и други козметични продукти.

Малките пластмасови топченца, които служат като ексфолианти в продуктите за грижа за лице, са толкова ситни, че да се „промъкват“ през всички системи за пречистване на отпадъчни води и в крайна сметка се озовава в езера, реки и океани. Веднъж попаднали във водната среда, те биват погълнати от рибата и други диви животни.

exfoliants

Законодателната инициатива Калифорния вече включва предложение за забрана на всички продукти, съдържащи такива микрочастици. „Важно е да се постигне това, преди да се превърне в мащабен проблем –  тогава ще изисква много скъпи действия,“ обясни висш представител на администрацията в Калифорния.

Предложеното законодателство в Ню Йорк отива даже по-далеч. Законът за „водите без микроперли“ не само забранява продажбата на такива продукти, но също така и производството им и дистрибуцията на всички продукти, съдържащи пластмаси с размер 5 мм или по-малко. „От Великите езера до река Хъдсън ио до Лонг Айлънд, нашият ангажимент към опазване и възстановяване на водите в Ню Йорк е сред най-важните ни задължения „, каза главният адвокат на Ню Йорк Шнайдерман в съобщение за пресата.

Няколко производители вече са ангажирани с премахването на микрочастици от своите продукти, включително The Body Shop, Johnson & Johnson и Unilever. Въпреки това въвеждането на подобно законодателство е по-агресивна тактика за ограничаване на потока от тези пластмаси.

От друга страна съществуват достатъчен брой алтернативи на пластмасите, които са с естествен произвход, като например какаовите зърна или кайсиевите костилки. Ако потребителите искат да избегнат пластмасовите „перли“, за да защитят природните ресурси, не се препоръчва закупуването на продукти, върху чиито етикети се срещат „полиетилен“ и „полипропилен“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*