Земеделци в Нидерландия инвестират в 26 вятърни турбини

Банков консорциум, който включва Европейската инвестиционна банка, германската KfW IPEX -Bank и Rabobank, ще предостави заем от 350 милиона евро за NOP Agrowind за изграждането на 26 нови вятърни турбини в съществуващия ветроенергиен парк Windpark Noordoostpolder. След като завършването си паркът ше има общо 86 вятърни турбини. Той ще е най-голямата вятърна ферма в Холандия с обща мощност от 195 мегавата.

onland-wind-turbines

Интересното е, че NOP Agrowind всъщност е инициатива на местните земеделски предприемачи от районите Westermeerdijk и Noordermeerdijk. Те заедно ще инвестират в изграждането на 26 вятърни турбини Enercon E-126, разположени върху собствените им земи. Общата инвестиция възлиза на около 420 милиона евро.

Турбините са с височина на кулата 135 м, диаметър 127 м и инсталирана мощност от 7.5 мегавата всяка.

Разработването на проекта NOP Agrowind започна през 1994 година. Процесът на изграждане на новата фаза започна през пролетта на 2013 г. с инфраструктурни проекти за пътища и платформи за кулите. Пакетите с оборудване вече се превозват до мястото. Планирано е първата турбина от парка да започне да генерира енергия от септември 2014 година. Очаква се проектът да бъде завършен през 2016 година.

Холандия се стреми да постигне добив на енергия от ветроенергийни системи в размер на 10,5 GW към 2023 г. За целта са нужни още около 3,5 GW нови наземни мощности. Финансирането на 26-те вятърни турбини на NOP Agrowind е важна стъпка към постигането на тази цел. В година със средно силен вятър турбините на NOP Agrowind ще бъдат в състояние да захранват около 180 000 домакинства. Eneco ще изкупува енергия от NOP Agrowind.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*