Нов теч на радиоактивна вода във Фукушима

Три години неуспешна борба с последствията от ядрена авария – така накратко изглежда най-новата история за развитието на ядрената енергтерика, озаглавена „Фукушима“.

Операторът на съсипаната японска атомна електроцентрала Фукушима обяви днес, че 100 метрични тона силно заразена вода е изтекла от резервоар – най-лошият „инцидент“ от август миналата година насам, когато изтичане на радиоактивни води предизвика международен скандал.

pict46
Опустялата АЕЦ Фукушима в края на март 2011

Tokyo Electric Power Co заяви пред репортери, че е малко вероятно новите води да са достигнали океана. Но новината за теча при АЕЦ-а, опустошен от земетресение и цунами през март 2011 г. още повече подкопа доверието на обществото и вярата, че дружеството може да се справи с последиците от аварията.

„Предприели сме различни мерки, но се извиняваме за това, че притесняваме обществеността с подобно изтичане“, каза Масаюки Ono , говорител на дружеството. „Водата е малко вероятно да достигне океана, тъй като няма отводняване на резероварите в тази област“.

Tepco обясни, че водата е преляла от голям резервоар за съхранение на площадката късно в сряда, след като един клапан е останал отворен по погрешка и от него се е източила много замърсена вода.

Работник, патрулиращ в района на около 700 метра от океана, забелязал, че от крана капе вода и се събира в канал, прикрепен към стената на резервоара.

Този инцидент не единствен запоследните дни. Японският ядрен редулатор миналата седмица обяви, че Tepco е забавила публикуването на данни за рекордно високи проби на стронций-90 в подземните води във Фукушима, въпреки многократните искания от страна на регулатора.

Първоначалните измервания от последния инцидент с теч на вода са полазали 230 милиона бекерела на литър бета-излъчващи радиоактивни изотопи, включително и стронций-90. Законовата граница за наличие на стронций-90 в океана е 30 бекерела на литър.

2 коментара

  1. Само 8 000 пъти повече от допустимото….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*