Дания се задължава да си определя нови въглеродни цели на всеки 5 години

Датските власти ще бъдат задължени да определят национални цели за намаляване на емисиите на парникови газове на всеки пет години – съгласно нов закон, приет от парламента на страната миналата седмица.

Нов независим Съвет по климата ще съветва държавата за това как най-добре да се постигнат желаните намаления и ще следи спазването на политиката за климата, за да се гарантира, че целите ще бъдат постигнати.

horns_rev

Социалдемократите, консервативната народна партия, Социалистическата народна партия и червено-зеленият алианс в страната дружно поеха ангажимент за намаляване на емисиите на парникови газове в страната с 40 процента под нивата от 1990 г. в срок до 2020 г. . Напредъкът до този момент говори за спад на CO2 емисиите с 28,4 на сто спрямо базовата линия.

Страната е вече утвърдила името си като един от водещите пазари за възобновяема енергия в света. Възобновяемите енергийни източници отговарят за почти 26 на сто от потреблението на енергия в Дания през 2012 година. Страната има за цел да черпи 100% от своята електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 2050 г. Наскоро бе потвърдено, че Дания е поставила световен рекорд в края на миналата година, когато вятърните турбини са осигурили повече от 100 на сто от търсенето на енергия в страната.

Данните на ЕС, публикувани по-рано тази седмица, също така разкриха, че Дания е единствената страна нетен износител на енергия сред 28-те държави-членки на ЕС. Страната се радва на отрицателна енергийна зависимост (-3,4 на сто) в сравнение с общата средна стойност за ЕС от 53 на сто.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*