Птици спират разрастването на най-голямата офшорна вятърна ферма на Острова

Необходимостта от проучване на потенциалната заплаха за червеногушия гмуркач – вид водолюбива птица – принуди разработчиците да спрат проекта за разширяване на най-голямата офшорна вятърна ферма в света, британската „London Array“.

Консорциумът от Dong Energy – Дания, немската E.ON и държавния енергиен инвеститор на Сбу Даби Masdar се вписа в нарастващия списък на фирми с блокирани планове за изграждане на нов офшорен вятърен капацитет във Великобритания.

red-throated-diver

В момента тече оценка на потенциалното въздействие върху живота на птиците заради строителството на проекта в устието на река Темза. процедурата ще отнеме най- малко три години, обяви групата в сряда. Те посочиха, че това значи забавяне, разходи и допълнителен риск.

„Няма гаранция, че в края на третата година ние ще можем да отговорим на изискванията на властите всяко потенциално въздействие върху птиците да би било приемливо“, посочи Майк О Хеър, генерален мениджър на London Array.

Кралското дружество за защита на птиците заяви, че е работило заедно с London Array, за да се гарантира, че неговото първоначално изграждане не би навредило на дивата природа в района. От дружеството оначе изразиха загриженост по отношение на втората фаза на London Array заради въздействието изместващото въздействие върху размножаването на червеногушия гмуркач.

Проектът щеше да добави 200 мегавата капацитет към съществуващите 630 MW на вятърната ферма.

Това обаче би засегнало 38% от зимуващите на британска земя червеногуши гмуркачи, посочи БКДЗП. Зимуващата на Острова популация на птицата наброява 17 000 птици и постоянно намалява, според сайта на дружеството.

Великобритания има 22 действащи офшорни вятърни ферми с 3653 MW капацитет, а други 1,4 GW са в процес на изграждане, според Министерството на енергетиката и климатичните промени на Обединеното кралство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*