Най-голямата соларна електроцентрала изпържва птиците

Най-голямата слънчева електроцентрала в света – Ivanpah – официално заработи преди няколко дни. Не всички еколози приветстват това. Електроцентралата се състои от 350 хиляди огледала, които концентрират слънчева светлина в една точка, за да заври водата там – разположена във високи кули, свързани с парогенераторите. Това невероятно количество топлина прави нещо повече от това да генерира мощност. То буквално изпържва всички птичета, които дръзнат да прелетят е района.

ivanpah_mingasson

Този страничен ефект от концентраторните системи е добре известен още самото начало. Явлението представлява проблем, който може да замрази развитието на подобни проекти. Въздухът над електроцентралта се нагрява до температури от  над 500 градуса по Целзий. От друга страна отразяващата повърхност на огледалата прилича на езеро, което – според биолозите – примамва птиците и така ги тласка към смъртта им.

Проблемът нажежава и спора за това кои форми на чиста енергия са действително екологични и колко. Според управата на Калифорния, птиците, които ще загиват при Ivanpah, са средно около 11 на месец. От друга страна сблъсъците на птици с вятърни турбини коства на биологичния свят по 10 000 птици всяка година.

Нито една система за генериране на енергия, която вреди на дивата природа, не може да се счита за идеална, но този тип слънчеви централи са значително по-малко вредни за птиците, отколкото алтернативите, настояват създателите й и местните власти. В края на краищата, казват те, въглищните централи вредят на повече от една шепа птици всеки месец – те отделят парникови газове, твърди частици и отровни газове, които тровят и животни, и хора, и затоплят планетата. И, за разлика от коя да е атомна електроцентрала, сривът на една соларна електроцентрала няма да зарази половината свят с радиация и да остави огромни региони безлюдни за десетилетия напред….

1 коментар

  1. Температурата на въздуха над огледалата е нормална. Повишава се в близост до фокуса на отразените лъчи, т.е. около самия ресивер. Птица, случайно попаднала във въздушното пространство около ресивера, наистина би могла да пострада, дори и смъртоносно. Но инстинкта на пернатите със сигурност ще ги научи да заобикалят тази опасност. А едва ли и там в тая пустиня има както много на брой, така и много видове пернати – храна може би и да намират, но вода за преживяване, съмнявам се. Така че, еколозите май само напразно пушилка вдигат!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*