Вятърните турбини са ефективни в продължение на най-малко 25 години

Вятърните турбини могат да останат продуктивни в продължение на 25 години, установиха учени от британския Imperial College, дръзнали да разнищят спора дали наистина устройствата по-ограничен експлоатационен срок от други енергийни технологии.

Ппротивниците на вятърната енергия наскоро огласиха едно изследване, което използва статистически модел за оценка и води до извода, че продукцията на електроенергия от вятърни турбини спада с една трета след 10 години експлоатация. Товапринуждава разработчиците да търсят заместители. На свой ред това значително увеличава общата стойност на енергията от вятъра.

ecology09

Пълният живот на вятърните турбини е около 25 години – времето, преди да се наложи да бъдат модернизирани, казват учените. Тяхното изследване е публикувано тази седмица от Imperial College Business School. Анализирани са 4246 вятърни турбини, както и данни за местните скорости на вятъра, взети от НАСА.

Проучването е установило, дори най-старите  турбини, построена през 1990 г., все още произвеждат три четвърти от електричеството, на което са били способни първоначално – след 19 години експлоатация. Това дава основание на учените да твърдят, че турбините ще продължат да функционират ефективно в продължение на 25 години – период, сравним с ефективността на газовите турбини, използвани в електроцентралите.

По-новите турбини се справят дори още по-добре. Те биха могли да имат и по-дълъг живот от най-ранните си събратя. Това допълнително засилва привлекателността на вятърните паркове като ефективна дългосрочна инвестиция.

Професор Ричард Грийн, съавтор и ръководител на Катедрата по мениджмънт в Imperial College Business School, обясни: „Налице са опасения, свързани с разходите за поддържане на стареещите вятърни ферми, водещо до въпроса дали си струва да се инвестира в тях. Новото проучване ни дава насърчителен отговор“.

1 коментар

  1. а защо не дадете данни и за атомна централа от раждането до умирането и.Сложете цена на вредата от радиацията. Цена – няма както и живота също. Атомната електроенергия е много скъпа но още не е изчислено това, защото има фактори които не се приспадат към формирането и.
    По същият начин ние Българите давахме безумно ниска цена на горивата пращани ни от СССР през бай-тошово време и не само гирива – много други.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*