Американски милиардер налива $100 млн. в борбата с изменението на климата

TOM-STEYERКалифорнийски хедж фонд инвеститор се зарече да вкара $100 млн. в дейности по борба с изменението на климата и кампании за популяризирането им.

Милиардерът Том Стейер в сряда вечер бе домакин на вечеря-среща с група от близо 40 сенатори с цел набирането на заложената сума. Стейер планира рекламна кампания за кандидати-снаторите, които подкрепят строги мерки по отношение на изменението на климата.

Том Стейер е основател на хедж фонда Farallon Capital. Той планира да похарчи 50 милиона долара от собствените си пари и да привлече още 50 долара милиона евро от други донори преди междинните избори през ноември.

Неговата цел е изцяло политическа – той иска да бъде политическа „контратежест“ на консервативните братя милиардери Кох, които вече са похарчили 30 милиона долара за атакуващи реклами, насочени срещу сенатори-демократи, които подкрепиха закона за здравната реформа, добил известност като „Obamacare“.

Стейер бе домакин на гурпа от сенатори, сред които са някои от най-активните защитници на тезата за изменението на климата. Към тя се присъедини и бившият вицепрезидент Ал Гор, който посвети голяма част от живота си след излизането от Вашингтон в кампании за по-силно законодателство относно изменението на климата.

Вечерята е събрала 40 души, според запознати. Тя е платена от кампанийния комитет на сенаторите деморати и е събрала дарения в размер на 400 000 долара. Ако някой се чуди какво са вечеряли – сьомга и говеждо „от говеда, хранени с трева“ – от  фермата на Стейер.

1 коментар

  1. Като стана милиардер, и аз ще наливам милиони в екология :).

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*