Уеб система на база Google Earth ще следи и охранява зеленото одеяло на Земята

amazonia-gearth

Нова онлайн система за мониторинг ще даде възможност бързо да се проверява състоянието на тропическите гори по света, които преди това не са били под надзор. Предполага се, че това ще увеличи натиска върху правителствата да вземат мерки за спиране на обезлесяването.

Базираният в във Вашингтон „Институт за световните ресурси“ (WRI) ще достъп на обществеността до новия уеб-инструмент за оценка на горите в световен мащаб. Глобалният горски наблюдател (Global Forest Watch – GFW) е разработен от десетки институции с помощта на Google Earth.

Системата обещава да подобри контрола над промените в горската покривка, особено в уязвимите райони на Югоизточна Азия, Африка и Амазонка.

„За първи път ние сме обединили на едно място мощна сателитна информация, анализирана по начин, който е лесен за разбиране“, каза НайджълС айзър, директор на инициативата GFW.

Системата използва изображения с висока разделителна способност от половин милиард сателитни снимки на Земята, за да измери покритието с дървета, катко и увеличаването или намаляването на броя им. Системата може да дава и предупреждения за загуба на дървесна маса, посочвайки със стрелка мястото, където се появява сечта.

„С изключение на Бразилия, нито една от страните, имащи тропически гори, на бяха в състояние да докладват за състоянието на горите си,“ каза Ребека Мур, инженеринг-мениджър в Google Earth Outreach & Earth Engine. „Сега ще бъде възможно да се видят изображения почти в реално време, показващи състоянието на световните гори, и те са отворени – всеки може да ги използва“.

Проектът стана възможен благодарение на отварянето на архивите с графични изображения на земята Геологическата служба на САЩ. Те станаха достъпни за обществеността през 2008 г., каза Мур.

Освен за учените  и еколозите системата е интересна и за някои частни компании. Например Nestle е заявила, че новият инструмент може да допринесе за по-добър надзор над доставчиците на суровини, като например снабдителите на месо, соя и палмово масло.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*