Пералня използва найлонови топчета вместо вода, за да пере дрехите

Повечето съвременни перални машини пестят на домакините огромното количество време и физически труд. Все пак обачете изискват електричество, вода и перилен препарат. Пералната машина Xeros, разработена от Стивън Бъркиношу в университета в Лийдс, заменя водата със специално формулирани найлонови полимерни топчета, които „изсмукват“ мръсотията и мазнините. Топчетата могат да се използват до 100 пъти и спестяват на потребителите до 47 процента от разхода за електроенергия на пералнята и намаляват потреблението й на вода с 72 на сто.

xeros1

Самата машина прилича на стандартна пералня с преден капак. Чаша вода и малко препарат се слагат в началото, преди да започне цикълът на пране. Малките найлонови полимерни топчета се пускат в прането, за да „възбуждат“ и усвояват замърсяванията от плата. Тяхната поляризация помага за изсмукването на петната без необходимост от гореща вода.

Най-големият въпрос относно машината Xeros (всъщност името идва от гръцката дума за „сухо“) е какво да правим с пластмасовите топчета, когто минат 100-те цикъла. Компанията настоява, че те ще бъдат рециклирани. Въпреки това обаче е въпрос на воля на отделния потребител да остане усърден и отговорен за правилното им изхвърляне. В противен случай вече сериозният проблем с микроп-пластмасите в сладководните и океанските екосистеми ще стане още по-сериозен. Въпреки това Xeros вече се е спечелила място в списъка на WWF na върховните зелени изборетения и наградата на правителството на Обединеното кралство за най-добри технически постижения.

Машините вече са достъпни за покупка за бизнес-организации във Великобритания и Северна Америка (напр. за хотели), а след две години ще стане достъпна и за граждани.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*