Редно ли е е-скутерите да могат да се движат по вело-алеите?

Градската управа на канадския град Торонто наскоро даде одобрението си да бъде разрешено на водачите на електрически скутери да се движат по вело-алеите. Звучи логично, нали?

Решението предизвика вълна от недоволство сред местната вело-общност, която не е никак малка и не е за подценяване.

Велосипедистите се опасяват, че новото положение ще доведе до много инциденти на пътя, които могат да завършат с тежки наранявания или дори смъртни случаи.

e-bike

От една страна е-скутерите са доста тежки. Те тежат до 120 килограма. Сблъсъкът на велосипедист с машина, кяото тежи 120 кг. , няма начин да мине леко. От друга страна тези 120 кг., заедно с тежестта на возещия се върху скутера човек, при евентуален сблъсък ще се ударят със скорост от около 30 км/ч. (максималната скорост на е-скутер е 32 км/ч). За сравнение, нормалната скорост на колоездачите е около 15-16 км/ч.

Най-големите притеснения на колоездачите обаче идват не от същността на е-скутерите, а от начина, по който водачите им се държат на пътя. „Скутерите ме плашат до смърт“, казва един от съавторите на еко-блога TreeHugger.com. „“…те тихичко се плъзват край мен във вело-лентата, само на 2-3 см. разстояние от мен“. Освен, че се прокрадват тихо и не спазват основни правила за дистанцията, те често нарушават и други правила, например преминават през кръстовища на червено и то понякога „по диагонала“.

Управата на Торонто е установила, че от всички водачи на е-скутери само 12% смятат, че тези машини нямат работа въве вело-лентите – заради скоростта, теглото и сигурността. За сметка на това опасенията им се споделят от мнозинството колоездачи. Въпреки това управата на Торонто е разрешила на скутерите да се движат по вело-алеите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*