Финландските елени ще светят в тъмното

Помните ли историята за баскервилското куче, което свети в тъмното и плаши всекиго, когото срещне? Е, сега и финландските елени ще светят в тъмното. Дали това е екология – преценете сами…

Finlands-glowing-reindeer11-e1392912029247

Финландското правителство предприе пилотен проект, който включва пръскане на специална светеща течност върху северните елени в опит да се предотвратят пътно-транспортни произшествия с тяхно участие. Смята се, че местната популация на северни елени има дял в около 3000 до 5000 пътнотранспортни произшествия всяка година. Те често водят до тежки наранявания или смърт.  Досегашните усилия за опазване на северните елени, които включваха поставянето на рефлектори и отразяваща лента, се доказаха като неуспешни. Сега Асоциацията на еленовъдите в страната ще се опита да оцвети елените със спрей, който свети в тъмното.

Началният период на проучване, който започна миналата седмица, включва пръскането на 20 северни елени в слабо населения регион Лапландия на северна Финландия. Там броят на елените е приблизително 200 000. Животните са били напръскани с два вида отразяваща течност, включително постоянно покритие за рогата и временно покритие за козината на северните елени.

Ръководителят на Асоциацията на еленовъдите Анн Олилиа обясни, че проектът е започнал като експеримент, но ако се окаже успешен, асоциацията се надява да използва спрея за всички северни елени в цялата страна до следващата есен.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*