ЕС предупреждава: икономиката ни е изложена на риск заради океаните

Нов ключов доклад на Европейската комисия тази седмица предупреди, че страните-членки не правят достатъчно, за да се справят с намаляващите рибни запаси и да подобрят здравето на океаните.

В доклада, който трябва да бъде представен на конференцията „Здрави океани – продуктивни екосистеми“ в Брюксел следващия месец се заключава, че са просто „задължителни“ спешни усилия за възстановяване на морската екосистема и връщането й в „добро състояние“ до 2020 година.

Shrimping_off_Florida_60

„Посланието е ясно“, обобщи комисарят по околната среда Янез Поточник. „Моретата и океаните на Европа не са в добра форма. Но ние зависим от тези морета и ние трябва да намерим баланса! Това означава намиране на начини да се възползваме икономическия им потенциал, без да се увеличава натискът върху и без друго крехката околна среда, създаване на растеж и работни места, които са безопасни в дългосрочен план.“

Докладът се основава на обширни проучвания от всяка държава-членка. Анализът представлява най-добрия преглед на състоянието на океаните и водите в ЕС, правен някога. Но докладът заключава, че „повечето показатели са в червения сектор, като в Средиземно море и Черно море например 88 на сто от рибните запаси са застрашени“.

Според анализаторите в Брюксел, че устойчивостта на улова се подобрява бавно – отчасти заради новите политики в рибарството, но темпото е твърде бавно. „Необходими са по-големи усилия, за да се достигне целта на ЕС за 2020 г. за здравословни и продуктивени европейски морета“. Пречка пред работата по подобряването на здравето на океана е липсата на координиране между националните политики на страните-членки.

Зелените групи пък заявиха, че докладът потвърждава, че Рамковата директива на ЕС за морската стратегия (MSFD) не се прилага достатъчно. Изчакването до 2018 г. за да се приложат новите, по-стриктни цели на ЕС за рибарството „абсолютно не е опция“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*