Хидравличен килим за морско дъно може да впрегне енергията на океанските вълни

В търсенето на друг източник на възобновяема енергия, който да може да осигури постоянен поток от енергия без въглеродни емисии, изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли вече работят по извличане на енергията на океанските вълни: те са разработили хидравличен „килим“ за морското дъно, който може да улавя тази енергия и да я конвертира в използваема енергия. В края на краищата слънцето залязва, ветровете спират да духат, но вълните продължат да идват отново и отново. Затова океанската енергия може да бъде осъществим вариант за добив на чиста енергия от възобновяеми източници –  поне в области близо до брега.

wavecarpet

Реза Алам, професор в Калифорнийския университет в Бъркли и експерт по вълнова механика, работи по разработването на „килим“ за енергия от вълните, който представлява тънък лист от гума върху морското дъно, поставен върху система от хидравлично задвижвани механизми, които след това се изпомпва с помощта на движението на килима под натиска на вълните. Полученото хидравлично налягане се канализиран до брега за преобразуване в използваема енергия, което позволява добиване на енергия от океана при минимално визуално и физическо въздействие върху морския живот и изгледа на повърхността.

„Има огромно количество неизползвана енергия в океаните. Предвид увеличаването на търсенето на енергия в световен мащаб, необходимостта от намирането на по-чисти алтернативи на изкопаемите горива е от решаващо значение. Освен това ние сме свидетели на постоянно нарастване на населението по крайбрежните градове, така че окенаските ситеми, каквито ние разработваме, ще произвеждат електроенергия по въглеродно неутрален начин точно там, където тя е най-необходима“, казва Алам.

Идеята за килима на морското дъно дошла от  Това подсказва, че системата може най-добре да се използва в области, които обикновено не са подходящи за крайбрежен отдих и риболов. Екипът се опитва да постави системата в плитките крайбрежни води, на около 20 метра дълбочина, и да изследва използването крайбрежните „мъртви зони“ за провеждането на пилотен проект.

Според учените от Бъркли, ранните експерименти със системата са показали, че тя е в състояние да поеме повече от 90% от входящата вълнова енергия. Освен това функционира добре при бурни условия – даже става по-ефективна.

В момента Алам и инженерният му екип от Калифорнийския университет са предприели кампания за обществено финансиране финансиране, за да разработят своя „вълново-енергиен конвертор“. Те се надяват да привлекат 10 000 долара, за да могат пълноценно да докажат функционалността на пилотна система в океана през 2016 г.

1 коментар

  1. пилони на морското дъно които се поклащат като дървета брулени от вятъра направо една морска гора. Самото поклащане да произвежда електричество.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*