Биоземеделието и семейните ферми в полза на екологията: Агра 2014

На „Агра 2014“ научните институти от състава на Селскостопанската академия ще представят новите си разработки, а водеща тема на нейното участие е опазването на растителните генетични ресурси.

Биоземделието и семейното фермерство ще са особен акцент на селскостопанското изложение „Агра 2014“. Настоящата година  е Международната  година на семейното фермерство, обявена от ООН, и това ще повлияе на програмата, посочиха организаторите. Целта на тази световна инициатива е да се подчертае ролята на семейните ферми за намаляването на глада и бедността, както и за опазването на околната среда.

На тази тематика ще бъдат подчинени повечето от мероприятията по време на изложението. Например, кръгла маса „Развитие на малките и средни селскостопански производители и осигуряване на равен достъп до европейско финансиране“ ще се проведе на 6 март. В същия ден посолството на Кралство Нидерландия  у нас ще огранизира семинар „Организации на производители – холандският опит и възможностите в България“. Екип на земеделското министерство ще представи  конкретни стъпки за  подпомагане на организации на производители. Ще бъдат презентирани добри практики от Холандия. Фондация  „Земята – източник на доходи“ е подготвила кръгла маса  за проблемите и перспективите в развитието на дребните земеделски стопанства.

На „Агра 2014“ научните институти от състава на Селскостопанската академия ще представят новите си разработки, а водеща тема на нейното участие е опазването на  растителните генетични ресурси.
На „Агра 2014“ научните институти от състава на Селскостопанската академия ще представят новите си разработки, а водеща тема на нейното участие е опазването на растителните генетични ресурси

С екологичната проблематика е свързана и друга част от деловите събития. Селскостопанската академия – партньор в организирането на „Агра“, акцентира на опазването на растителните генетични ресурси със специална  проява на 5 март. Председателят на Академията доц. д-р Христо Бозуков ще изнесе доклад за модерните методи за растителна защита на кръглата маса „Тютюнопроизводството през новия програмен период 2014 – 2020 г.“, която ще се състои същия ден.

Конференция по биоземеделие организира Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите на 7 март.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*