Бутан купува електрически автомобили

Nissan Motor може да се похвали с една забележителна сделка от последните дни: нейният електромобил ще тръгне по пътищата на Бутан, където ще служи или за такси, или за возене на правителствени служиели. Сделката е от петък. Мотивът? – Малката хималайска държава се стреми да намали вноса на скъп петрол.

Бутан разглежда опазването на околната среда като топ-приоритет. Страната изнася чиста ВЕЦ- електроенергия за Индия, ала ползите от това биват задимени от горенето на петрола, който стрната внася за превозните си средства.

HaaValley

Бутан е дом на около 740 000 душии  ще търси финансиране от международни агенции, за да плати за колите, каза премиерът Тчеринг Тобгай.

Nissan не разкри колко коли включва сделката или колко ще струва. На родния си пазар – в Япония – един Leaf струва около 29 300 долара без субсидии.

Други производители на автомобили, сред коити индийската Mahindra и Tesla Motors, се стремят да вкарат своите електрически автомобили в малкия автомобилен пазар на Бутан.

Страната прие за своя мантра през 1979 г. индекс на щастието, който заменя традиционните икономически показатели. Това, според местните власти, е по-добър начин за измерване на националния прогрес. Защитата на околната среда крайъгълен камък в този подход.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*