Превръщат изоставени тунели под Лондон във ферма за билки и зеленчуци

Двама британски предприемачи са се заели да изградят хидропонна ферма в мрежата от тунели под южен Лондон. Фермата би могла да предоставят на местните ресторанти и търговци на дребно пресни билки и зеленчуци.

„Отглеждане под земята“ е проект на Ричард Балард и Стивън Дринг. Тяхната ферма се намира в тунелите под Севрната линия на лондонското метро. Първоначално тези тунели са били построени като убежища при въздушно нападение по време на Втората световна война.

Underground-farm-built-in-tunnels-12-storeys-beneath-London_dezeen_ban2

Двамата предприемачи са решили да покажат, че е възможно да се създаде комерсиална градска ферма с минимален въглероден отпечатък. Те планират да трансформират 2,5 хектара изоставена площ в пространство, което ще доставя продукция за Лондонския бизнес, намалявайки разстоянието, което храната тряхва да пропътува от фермите до чиниите на хората.

Балард и Дринг разработили хидропонна система, която се възползва максимално от условията в тунелите и дава възможност да се отглеждат различни микро билки, кълнове, миниатюрни зеленчуци и други храни.

Underground-farm-built-in-tunnels-12-storeys-beneath-London_dezeen_6sq

Методът на хидропонно земеделие включва отглеждане на растенията в богата на минерали платформа върху специално конструирани етажерки при контролирани температура и условия на осветеност.

Подземното разположение на фермата означава, че земеделските производители не трябва да се притеснявате за вредители и болести, или за непредсказуемото време Великобритания.

Underground-farm-built-in-tunnels-12-storeys-beneath-London_dezeen_9

След като прекарали последните 18 месеца в провеждане на опити за отглеждане в тунелите, предприемачите сега са стартирали кампания за набиране на обществено финансиране, която има за цел да привлече 300 000 лири за „разширяване“ на бизнеса.

„Интегрирането на селското стопанство в градската среда има огромен смисъл и ние сме доволни, че ще превърнем втова в реалност“, казва Ричард Балард.

Въглеродни неутралният статус на фермата се постига чрез използване на нискоенергийно LED осветление за отглеждане, местно производство на зелената енергия, система за рециркулация на водата и 33 метра разстояние под земята, което помага за поддържането на постоянна температура.

Underground-farm-built-in-tunnels-12-storeys-beneath-London_dezeen_8

Отглеждането под земята е получило подкрепата на местната знаменитост – готвача Мишел Ру, който живее в близост до входа на фермата. „Когато за пръв път срещнах тези момчета, помислих, че са напълно откачили“, казва той. „Но когато посетих тунелите и опитах вкусната продукция, която вече се отглеждаше там, направо бях зашеметен. Пазарът за такава продукция е огромен.“

Ентусиастите-предприемачи планират да  започнат “пълномащабно“ отглеждане на земеделски култури през март, а първата продукция се очаква да бъде готова в края на лятото.

Какъв вкус биха имали зеленчуците, отгледани в тези изцяло изкуствени условия, и дали това не е пълната, стопроцентова противоположност на органичното земеделие, оставяме да прецените сами.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*