Компютърни модели скоро ще заменят опитните мишки в лабораториите

Снимка: Wikimedia

Използването на животни за тестване на лекарства, предназначени за хора, е спорно. Защитниците на животните са категорични, че има и други начини да се гарантира, че новите лекарства са безопасни и ефективни. Учените не отстъпват, че изследванията върху животни продължават да са необходими .

Милиони мишки се използват всяка година за научни изследвания. Въпреки разликата във външня вид, учените казват, че генетичните сходства с хората са поразителни: има 95% съвпадение.

Снимка: Wikimedia
Снимка: Wikimedia

Използването на животни за подобни експерименти търпи все повече критики. От една страна защитниците на животните припомнят, че малките същества са подложени на страдание в тези експерименти. От друга, заради самия факт, че става дума за различен биологичен вид, резултатите не могат да се приемат за приложими върху хора – необходимо си е клинично тестване с участието на човеци.

Въпреки всичко повече от 100 милиона животни годишно биват използвани по целия свят за изследване на лекарства. Около 80 % от тях са гризачи.

Добрата новина е, че алтернативите са все повече, а с развитието на компютърните технологии практиката може изцяло да отпадне. Сред алтернативите, по които се работи, са например „чипове“ на човешки органи и компютърни симулации. С тях може да се изследва въздействието на даден медикамент върху дадена тъкан, или пък да се проследи развитието на дадена болест и нейното поведение при определено лекарство.

На настоящия етап все още няма достатъчно знания, за да се създадат напълно правдоподобни компютърни симулации, казва д-р Сара Уелс от Mary Lyon Centre в Оксфордшир. Въпреки това, според еня, не след дълго медицината ще бъде в състояние да моделира това, която се случва при всяка болест.

„Чрез комбиниране на различните алтернативи всъщност можете да получите много по-добра картина, която е много по-добре съотносима към хората“, съгласна е и Флор Даус от международната организация за защита на животните Animal Defenders International (ADI).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*