Китаец съди правителството заради смога

Китаец от обвит в смог северен град в Китай стана първият човек в страната, който се зае да съди правителството за неизпълнение на задължението си за ограничаване на замърсяването на въздуха.

Ли Гиксин, жител на Шъдзяджуан, столица на провинция Хъбей, е подал своята жалба до районния съд, настоявайки Общинското бюро за защита на околната среда на Шъдзяджуан „да  изпълни дълга си да контролира замърсяването на въздуха в съответствие със закона“, се казва в ежедневника „Янжао градски новини“.

132172473_31n

Гражданинът също така иска обезщетение от агенцията за жителите заради задушливото замърсяване, погълнало Шъдзяджуан и голяма част от северната част на Китай тази зима.

„Причината, поради която предлагам административна компенсация, е това, че искам всеки гражданин да види, че на фона на тази мъгла ние сме истинските жертви“, казва Ли пред вестника.

Засега не е ясмно ясно дали съдът ще приеме делото на Ли.

Адвокатът му Ву Юфен отказа да коментира пред Ройтерс, като обясни, че „тази информация е доста чувствителна“.

Ли казва още, че похарчил много пари за маски, пречиствател на въздуха и уреди за упраажнения на закрито през декември миналата година , когато замърсяването бе особено тежко. „Освен от заплахата за здравето ни ние страдаме и заради икономическите загуби и тези загуби трябва да се поемат от на правителството и службите за околната среда, тъй като правителството е получателят на корпоративните данъци“, казва Ли.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*