В Бургас общината ще извозва боклуците от домашни ремонти

Bourgas-230
Бургас ще стане по-чист град с нова услуга от общината

За да се справи с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци от домашни ремонти, общината в Бургас предприе смела и нетрадиционна стъпка.

От началото на март общината ще стартира услуга за безплатно извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, генерирани при ремонтната дейност на домакинствата. Това ще става чрез предварителна заявка по телефона.

„Не трупайте безредно старите мебели, дограми и чували с отломки край контейнерите за битови отпадъци. Грозно е, мръсно и затруднява работниците от чистотата. Нека демонстрираме с поведението си още веднъж, че не сме Ориента, а европейски Бургас. Възползвайте се от новата напълно безплатна услуга“, каза кметът Димитър Николов.

Надеждата на градската управа е по този начин градът да стане по-чист и приветлив, а и да се намалят проблемите с нерегламентираните сметища.

Новата услуга се предоставя при няколко изисквания, които не са никак трудни за спазване:

1. Стопанинът, произвел строителни и едрогабаритни отпадъци, е необходимо да подаде заявка за извозване на тел. 056/844 820 за дата, час и адрес.

2. Фирмата-изпълнител на заявката е длъжна да извози отпадъците до 48 часа след приемането й. Извозването се осъществява в интервала от 08.00 до 16.00 ч. за дните от понеделник до събота /включително/ и между 08.00 и 12.00 часа за неделя и в празничните дни.

3. Строителните отпадъци трябва да са поставени в чували, а едрогабаритните приведени във вид, удобен за товарене.

4. Количеството на отпадъка да не надвишава 3 куб. м.

5. В деня на извозване чувалите със строителните отпадъци и едрогабаритните отпадъци да бъдат изнесени на място с осигурен достъп за специализирания автомобил.

След стартиране на безплатното извозване, общинските еко инспектори ще засилят контрола по спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците и Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Бургас, като при констатиране на нарушения ще се налагат глоби в максимален размер.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*