„Аромати от овощната градина“ е енергийно позитивна ферма-парк в Китай

Гъсто населените градски центрове са далеч от фермите, от които си набавят храна. Винсент Калебо е решен да промени това с концепцията си „Аромати от овощната градина“ – футуристичен градски проект, разработен за Кунминг, Китай, който се състои от 45 енергийно ефективни „вили“, разположени върху огромна общностна овощна градина. Проектът се гордее с най-модерните технологии за устойчиво развитие, като например автоматично регулиране на температурата, синхронизирано с пътя на слънцето, добив на вятърна енергия, както и интелигентна електроенергийна мрежа. Градината ще предлага на обитателите си много чист въздух, зелени площи и вкусни продукти.

Flavours-Orchard-Vincent-Callebaut-Architectures-1

Проектът се основава на идеята за съчетаване на екологично отговорен начин на живот и устойчиви иновации, което ще позволи запазване на биологичното разнообразие и забавяне на масовото обезлюдяване в Китай. „Аромати от овощната градина“ е прототипно селище, което съчетава всички предимства на града и провинцията.

Оборудвани с интелигентни системи за сградна автоматизация, вилите ще бъдат свързани в  една интелигентна електрическа мрежа, която ще преразпределя излишната електроенергия, събрана чрез фотоволтаици и вятърни турбини. Електрически превозни средства ще бъдат използвани като буфер за съхранение на електрическата енергия.

Разработването на обекта ще позволи интегриране на устройствения план и ендемичните екосистеми. Вилите се очаква да произвеждат повече енергия, отколкото консумират, благодарение на пасивни стратегии за устойчиво строителство. Сериозна изолация и тройни стъклопакети ще намалят необходимостта от допълнително охлаждане и отопление.

Вилите ще са разделени в три типологии: Мобиус вила, Планинска вила и Черупкова вила. Мобиус вилата ще има зелен покрив, структура с форма на панделка със спални, бани, офиси, библиотеки и игрални зали. Планинската ще прилича на гигантско китайско ветрило, проектирано да следват пътя на слънцето. Панели от соларно стъкло, пълни с водорасли, ще произвеждат био-водород, а вторичната екстериорна кожа на сградите, направени от многослойна дървесина, ще служат като огромно предно стъкло. Черупковата вилата ще има шест стоманени стълба и ще поддържа вятърни турбини. Оформена като конусовидна китайска шапка, сградата ще предлага панорамна гледка към цялата овощна градина.

 

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-14 flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-7

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-11

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-10

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-8

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-3

Flavours-Orchard-Vincent-Callebaut-Architectures-7

Flavours-Orchard-Vincent-Callebaut-Architectures-6

Flavours-Orchard-Vincent-Callebaut-Architectures-5

Flavours-Orchard-Vincent-Callebaut-Architectures-4

Flavours-Orchard-Vincent-Callebaut-Architectures-3

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-2

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-16

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-15

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-9

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-4

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-5

flavors-orchard-vincent-callebaut-china-farm-city-6

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*