Пет спорни твърдения за интелигентните електрически мрежи

Смарт-грид. Проклетият израз е вече навсякъде, почти не минава ден без технологичният свят да чуе нещо за смарт-грид. Дори изразът „интелигентни електрически мрежи“ не прави темата по-малко „вездесъща“. Убеждават ни колко ще е прекрасно, колко ще е полезно, колко много ще ни спести тази нова технология. Дали?

Представяме ви шест доста спорни твърдения по темата, някои от които са толкова съществено, че няма как човек да не си състави мнение по тях.

Потребителите (не) искат контрол

С въвеждането на истинските електрически мрежи „смарт“ електромерите ще могат да управляват поведението на уредите в дома – да изключват някои от тях в часовете с пиково натоварване, да включват други посред нощ (например миялната). Надали има еднозначен отговор на въпроса дали потребителите искат да имат контрол върху електроуредите в дома си и могат ли да го упражняват.

Едната теза по този въпрос е, че потребителите не биха допуснали електроразпределителното дружество да се разпорежда с това кога и какво вършат електроуредите в дома им. Да вземат да ни спират климатиците през лятото, например – абсурд! Още повече всички знаем колко много хора точно в България си имат страхотни ядове с ЕРП дружествата и тяхното безконтролно поведение. Дори и без подобни ексцесии всеки нормален човек би си казал, че външната намеса на електроразпределителната фирма в дома си е нарушаване на лична територия, ограничаване на свободата. „Парите са си мои, ще си ги харча както си искам“, нали така.

От другата страна на барикадата стои твърдението, че срещу едно намаление от 10% например, мнозина ще се съгласят ютилити компанията да се намесва в това кога кой електроуред какво ще прави. В края на краищата 10% е голяма сума. На всичкото отгоре огромна част от потребителите реално не знаят как да боравят с програмиране на термостати, настройване на таймери, фиксиране на отложени стартове и прочее хватки, които изискват известно (скромно) интелектуално напъване. За тях възможността да им бъдат спестени няколко процента от сметката чрез външната намеса…. ще е добре дошла.

Технологията (не) би спестила доста пари и енергия

За мнозина възможността да да се спестят пари е най-силният възможен аргумент.

От гледна точка на инидивида обаче намаляването на битовата сметка за ток ще е минимално. Ако намалението с е около 1 евро на месец, то наистина изглежда неоснователно да оставиш проклетата ЕРП компания да се разпорежда с уредите ти у дома.

От друга страна половин милион домакинства (съвсем примерна цифра – един голям град) по 1 евро всеки месец, 12 месеца в годината, това прави 6 милиона евро… Не е малко спестяване, нали?

Смарт-гридът (не) е „второ издание“ на компютърния бизнес

Аналогията с компютърната индустрия е очевидна. Компютрите се състоят от хардуер и софтуер. Разработвайки такива елементи и стъпвайки на утвърдени стандарти, мнозина техничари станаха мултимилиардери. Смарт-гридът зависи от същите неща, а електричеството е далеч по-разпространено от компютрите, така че това е нов начин тези хора да станат още по-богати.

Може би, а може би не. Има една съществена разлика. Компютърната индустрия се състои от безчет малки и големи фирми, които разчитат на милиони независими потребители. При електричеството доставчиците са ограничен брой, а потребителите им са изцяло зависими. Пазарът на смарт-грид системи ще бъде изцяло доминиран от ютилити дружествата.

Законът на Мур (не) е приложим тук

Отново аналогия с компютрите: законът на Мур направи възможно поевтиняването на компютрите, което доведе до експлозия в търсенето. Истина е – колкото по-евтино е дадено нещо, толкова по-бързо се популяризира. Но законът на Мур ни дава толкова много нови възможности: сега можем да правим сложни изчисления, да пазаруваме онлайн, да получаваме информация за всичко, което ни потрябва, да прогнозираме бъдещето на бизнеса си или пък да убиваме времето с доене на виртуални крави във Facebook. Не е ли „яко“?

И да, може би и при смарт-грида законът на Мур ще направи оборудването по-евтино, но дали то ще е толкова многофункционално и полезно? То ще гаси електроуредите ни. И нищо повече.

Google, Microsoft, Oracle (не) ще станат господари

Да, през последната половин година май не остана нито едно от големите имена в ИТ, което да не е навлязло в смарт-грид еуфорията. IBM, Microsoft, Cisco, Apple – кой ле не е дал своята заявка. След всички успешни продукти, които са създали, защо да не могат да реализират и смарт-системи?

Теоретично няма пречка – имат опит, ноу-хау, ресурси, инвестират в научно-изследователска дейност и патенти, имат присъствие по света. Но не всякога големите хай-тек компании успяват да се настанят на нов пазар. Някога и Intel имаше намерение да стане доставчик на хостинг, но да сте чули нейното име да е станало лидер в тази област? Не, нали. Така че и при интелигентните електрически мрежи няма никакво място за предизвестени успехи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*