Интелигентно улично LED осветление в стълбовете осигурява енергийна ефективност

Световният мобилен конгрес в Барселона (MWC 2014) е в разгара си и именно там Ericsson и Philips обявиха иновативен модел за свързано LED улично осветление. Партньорството между двете компании решава два основни проблема, пред които са изправени градовете днес. Това са осигуряването на по-ефективна мобилна мрежа за гражданите в гъстонаселените райони и енергийно-ефективно обществено улично осветление, съобщи TechNews.bg.

Двете компании комбинират мобилната свързаност и LED осветлението в градски модел „осветлението като услуга”. Чрез този модел градските власти могат да предоставят на мрежовите оператори място в самите стълбове на уличното осветление за изграждане на мобилна широколентова инфраструктура.

ericsson_philips_led-ins
В бъдеще стълбовете край улиците не просто ще осветяват пътя ни, но ще осигуряват покритие на телекомуникационните мрежи и ще са енергийно ефективни (снимка: Ericsson)

Philips ще предлага на градовете LED улично осветление, в което може да бъде инсталирано мобилно телекомуникационно оборудване от Ericsson. Мобилните оператори, изграждащи своята широколентова инфраструктура с Ericsson, ще могат да наемат място в стълбовете.

По този начин, операторите ще подобрят покритието и оперативния капацитет на мрежите си, което ще доведе до подобрени широколентови услуги за гражданите. Моделът също така ускорява времето за възвръщаемост на инвестициите в инфраструктурата на града, като редуцира първоначалните разходи за инсталиране и управление на системите и респективно тежестта върху бюджетите на градовете.

Уличното LED осветление на Philips може да спести от 50 до 70% от енергията и дори 80%, когато се комбинира с умни методи на управление – това потвърждава проучване на The Climate Group в 12 от най-големите градове в света. Проучването показа също, че гражданите предпочитат бялата светлина на LED осветлението, даваща чувство за безопасност и по-добра видимост, в сравнение с оранжевия блясък на традиционните натриеви системи с високо налягане.

Новите свързани улични осветителни стълбове, проектирани да поберат пакета от малки клетъчни продукти на Ericsson, помагат на операторите да открият най-добрата позиция за съоръженията си. Те също така ще помогнат за разпространението на мобилната широколентова технология извън традиционните места.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*