Властите в Австралия разрешиха изсипването на пясъчни отпадъци до Големия бариерен риф

Подводният живот постоянно страда заради човешката намеса в природата. Снимка: Stock.xchng

Еколозите в Австралия са разгневени от решението на австралийските власти да дадат разрешително на   местна въглищна компания да изхвърли милиони кубически метри пясък близо до Големия бариерен риф. Еколозите припомниха, че той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Независима агенция, отговорна за опазването на рифа, е издала разрешително през януари за депонирането на 3 милиона кубически метра пясъци нагоре в пристанището на Абът Пойнт, на около 25 км от рифа.

Подводният живот постоянно страда заради човешката намеса в природата. Снимка: Stock.xchng
Подводният живот постоянно страда заради човешката намеса в природата. Снимка: Stock.xchng

Одобрението от страна на Управляващия орган на Морски парк „Големият бареиерен риф“ (GBRMPA)  предизвика възмущение сред зелените групи, противопоставящи се на развитието на въглищната енергетика в страната и борещи се за защитата на рифа. Гняв се надигна и у морските туристически оператори, които генерират $5 милиарда годишно на това място.

Съветът по консервация в Северен Куинсланд подаде жалба заради разрешителното до Административния трибунал в Бризбейн.

Учудващо е, че решението на GBRMPA излезе ден преди австралийското правителство да изпрати доклад за рифа до ЮНЕСКО, в който се казва, че „е налице сериозен спад в твърдата коралова покривка в южните две трети от региона“.

Органът за опазване на морския парк защити решението си, казвайки, че местоположението на сметището е достатъчно отдалечено и там има само морското дъно, без корали или морска трева. Освен това е наложено ограничение за обемите, които се депонират, до само 1 милион метрични тона пясъци годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*