Застоят в глобалното затопляне ще е кратък

Забавянето на темповете на глобалното затопляне, наблюдавано този век, вероятно ще бъде само една пауза в дългосрочната тенденция на покачване на температурите, единодушни са академичните среди в САЩ и Великобритания.

От изключително топлата 1998 г., насам има „краткосрочно забавяне на затоплянето на повърхността на Земята“, написаха британското Royal Society и американската Национална академия на науките в доклад.

3195797-global-warming-red-planet-earth-in-outer-space

Това обаче „не обезсмисля нашето разбиране за дългосрочните промени в глобалната температура, произтичащи от предизвиканите от човека промени в емисиите на парникови газове“.

Забавянето на затоплянето е довод на мнозина, които поставят под въпрос доказателствата за промяната на климата и питат дали е наистина необходимо всеобщото изместване на фокуса на инвестициите към възобновяеми енергийни източници като вятърна и слънчева енергия.

В доклада обаче се казва, че учените са „много уверени“, че планетата ще се затопли допълнително този век, което ще доведе до още повече екстремни топлинни вълни, суша и покачване на моретата.

Ден по-рано междуанродна група учени съобщи, че екстремните жеги са се увеличили по целия свят през последните 15 години, въпреки забавянето на общия темп на глобалното затопляне.

Топлинните екстреми са сред вредните въздействия на изменението на климата. Те повишават нивата на смъртност, особено сред по-възрастните хора, увреждат хранителните култури и ограничават всички ресурси – от водата до електроенергията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*