Калифорния започва да строи централа за обезсоляване на океанска вода

Емблематичният щат Калифорния преживява най-тежката си суша от 500 години насам. Въпреки, че щатът винаги е бил пустинна зона, има основание да се смята, че сегашната криза в Калифорния е по-лоша от предишните – заради изменението на климата. След като обяви, че няма да осигури вода за земеделските производители, управата на щата взе решение да се насочи към използване на вод от океана. Докато над две трети от Калифорния все още са в условия на екстремна суша, щатът инвестира 1 милиард долара за изграждането на масивна инсталация за обезсоляване. Тя ще превръща океанската солена вода в питейна вода. Когато строежът завърши в началото на 2016 г., централата ще осигурява до 190 милиона литра прясна питейна вода на ден – достатъчно за 112 000 местни домакинства.

california-drought-desalination-3

В стремежа си да намери начин да спаси територията си от сушата, Калифорния изглежда взема пример от опита на Израел. Като страна, която е пустиня открай време, Израел е пионер в технологиите за опазване на водите и генериране на чиста вода в продължение на шест десетилетия. В тази страна обезсоляването осигурява около една четвърт от доставките на вода за населението. Сега израелски инженери споделят своите знания и опит с Калифорния.

Израелската IDE Technologies се е заловила да помага за изграждането на заводс за обезсоляване, който ще използва обратна осмоза, за да превръща океанската вода в питейна – за хората и животните. Процесът включва „вземане на вода от Тихия океан, премахване на тинята, пясъка и органичните съединения, това повишаване на налягането на водата и прекарването й през много фини мембрани“.

Все пак израелците побързаха да припомнят, че централите за обезсоляванен не са вълшебна пръчица за решаване на подони проблеми. Подобни съоръжеия са изключително скъпи, консумират много енергия и могат да преработват ограничено количество вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*