Големите офшорни вятърни ферми могат да забавят ураганите

Изследователи от университета в Делауер и Станфорд са стигнали до заключението, че офшорните вятърни турбини могат да имат неочаквано благорпиятно въздействие в допълнение към основната си роля – да генерират възобновяема енергия.

Изследователският екип предполага, че офшорните вятърни ферми биха могли да намалят скоростта на вятъра и височината на вълните при урагани. Това означава, че турбините могат да отслабнат влиянието  на бурите, преди те да достигнат до сушата.

Off-shore_Wind_Farm_Turbine

Изводите, публикувани в Nature Climate Change, показват, че вятърните ферми биха могли да действат като „буфери“ за крайбрежните градове, които нерядко биват засегнати от урагани.

„Малките турбини може да преборят звяра“, заяви съавторът на проучването Кристина Арчър, доцент в Колежа по изследване на Земята, океана и околната среда при Университета в Делауер. Заедно с екипа си Арчър е разгледала някои изолирани метеорологични явления и това как те се държат в рамките на глобалния климат. По време на изследването те открили, че ураганите могат да бъдат засегнати от вятърните турбини много повече в сравнение с нормалните ветрове.

Използвайки данни за ураганите Катрина, Исаак и Санди, учените изследвали какво би станало, ако големи вятърни ферми десетки хиляди турбини се озоват на пътя на всяко торнадо. Вместо да бъдат унищожени, както може да се очаква, вятърните паркове отнемат от енергията на бурите и забавят бързо движещите се ветрове.

Изследователите са моделирали ветрове със скорост 140 км/ч за Санди и 150 км/ч за урагана Катрина. Резултатите сочат, че хипотетичните вятърни паркове биха намалили скоростта на ветровете с до 34% за Санди и с до 79 на сто за Катрина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*