Загубите от наводнения в Европа ще скочат до 2050 г.

Наводнението в Италия 2009 г., река По прелива. Снимка: Wikimedia

Екстремните наводнения като тези, които превърнаха части от Великобритания в блато през последните месеци, могат да станат по-чести в Европа до 2050 г. Това ще доведе до учетворяване на финансовите загуби. Тенденцията е сигурна, ако изменението на климата продължи да се влошава, а все повече хора живеят в уязвими райони. Изводите са от нови изследвания, разкрити в неделя.

Проучването сочи, че случаите на екстремни наводнения, които сега се случват веднъж на всеки 50 години , биха могли да се случват веднъж на около всеки 30 години, докато случаите на извънредни, които сега настъпват веднъж на всеки 16 години, могат да се съкратят до веднъж на всеки 10 години.

Наводнението в Италия 2009 г., река По прелива. Снимка: Wikimedia
Наводнението в Италия 2009 г., река По прелива. Снимка: Wikimedia

При по-кратките цикли на силни наводнения и щети, текущи средни загуби в размер на 4,9 милиарда евро годишно биха могли да достигнат 23,5 милиарда евро до 2050 г. Това значи увеличение от почти 380%, се казва в изследването в списание Nature Climate Change.

Учени от няколко университета и изследователски центрове в Европа и Австралия са използвали модели на изменението на климата, икономически данни и текущи данни за освобождаване на препълнените реки, за да формират свои заключения.

„Заради изменението на климата и растежа на БВП до 2050 г. Ситуацията, описвана като едно наводнение на петдесет години, може да се превърне в едно на 30 години, така че честотата на тези загуби ще нарасне драстично – ще има почти удвояване“, заяви съавторът Брендън Джонгман, изследовател в Института за изследване на околната среда IVM в Университета в Амстердам.

Екстремните щети могат да удвоят темпа си, сочи проучването. Нетната стойност на тази тенденция е стряскаща. През юни миналата година обширните наводнения в девет страни в Централна и Източна Европа доведоха до загуби в размер на 12 милиарда евро, според застрахователната компания Munich Re.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*