Британските фермери ще получават помощи от Фонд за възстановяване от наводнения

Наводнение в Уъркингтън, 2009 г. Снимка: Дейвид Трохос (CC 3.0, Wikimedia)

Почти едновременно с излизането на информацията, че загубите от наводнения в Европа ще скочат до 2050 г., британското правителство публикува подробности за това как планира да разпредели обещаните 10 милиона лири, обособени в т. нар. Фонд за възстановяване от наводнения. Селскостопанските предприятия ще могат да кандидатстват за безвъзмездни средства още от тази седмица.

Наводнение в Уъркингтън, 2009 г. Снимка: Дейвид Трохос (CC 3.0, Wikimedia)
Наводнение в Уъркингтън, 2009 г. Снимка: Дейвид Трохос (CC 3.0, Wikimedia)

Всички земеделски производители, засегнати от наводненията, първоначално ще могат да кандидатстват за спешно финансиране в размер до 5000 лири за всеки, обяви селскостопанският министър Джорд Юстис. Сумата следва да покрие незастрахованите загуби и да подкрепи възстановяването на продуктивни пасища, продуктивна обработваема земя и градинарски терени, пътищата за достъп до фермите чрез превозни средства и подобрения на селскостопанските дренажи.

Въпреки това специалните средства за помощ, предвидени от правителството, ще бъдат разпределени и чрез две допълнителни системи, разработени да помогнат на тези ферми, които са най-тежко засегнати от наводненията.

По-голямата част от фонда ще бъде резервирана за тези ферми, които са все още „под вода“. Горната граница за финансиране ще бъде определена по-късно, когато водата се оттегли.

Междувременно втори Фонд за подобрение на селското стопанство и горското стопанство на стойност 10 млн. лири ще предложи на фермерите грантове до 35000 лири по схема за подпомагане на проекти, предназначени да направят бизнеса по-устойчив.

„Ние искаме да помогнем на земеделските стопани, засегнати от наводненията и тежките метеорологични условия, да върнат своя бизнес обратно в релсите и то възможно най-скоро“, каза Юстис.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*