Monsanto прави завой към органичното земеделие

Ферма за органично зеледелие в Бразилия. Снимка: Elza Fiuza/ABr, CC 3.0 (Wikimedia)

След прочитането на това заглавие е естествено човек да погледне календара си и да се увери, че днес не е първи април…

За много потребители Monsanto се свързва само и единствено със злините на големия агробизнес: създаване на мощни пестициди, разработване на генно модифицирани култури, пращане на съд на дребните фермери заради „интелектуална собственост“. В усилията си да изличи създалия се образ на чудовище, Monsanto е решила да разработва плодове и зеленчуци без никакви изкуствени модификации или генетична намеса. Въпреки това мултимилиардната интернационална компания-гигант е въоръжена с някои високотехнологични инструменти за ускоряване на традиционния процес на кръстосване.

Ферма за органично зеледелие в Бразилия. Снимка: Elza Fiuza/ABr, CC 3.0 (Wikimedia)
Ферма за органично зеледелие в Бразилия. Снимка: Elza Fiuza/ABr, CC 3.0 (Wikimedia)

При традиционното селектиране на сортове земеделските производители избират растения с желаните качества, правят кръстосано опрашване, изчакват новото поколение да се развие, а после повтарят целия процес, докато се утвърди новият сорт или порода. Този метод може да отнеме стотици, ако не и хиляди години. А компаниите, които правят своята печалба от таква дейност, не се радват да чакат природата да извърви своя път по хилядолетния си собствен график.

След като Monsanto (и други производители на ГМО) бе посрещната враждебно заради опитите си да се набърква в генетичните механизми на плодове и зеленчуци, нейните разработки дори бяха забранени в някои страни. Затова сега компанията проучва по-органични алтернативи.

Чрез техники, разработени в процеса на създаванетона ГМО, Monsanto знае как да разчита генетичната маркировка, която може да идентифицира части от ДНК, които съответстват на дадена, желана черта на плода или зеленчука. Знаейки съответната ДНК-последователност, фирмата бързо намира растения, каквито иска да развъди. След това се правят компютърни симулации, чрез които се проиграват различни сценарии. Всички те са насочени към създаването на перфектния пъпеш,  домат или пипер. По този начин се пести много време.

След всичко това, разбира се, не бива да се забравя, че Monsanto е компания, която се интересува основно от правенето на пари. Дали намесата на високите технологии в установените методи на земеделие ще доведат до добър резултат – потребителите ще трябва да направят своята оценка сами, навярно след като опознаят резултатите от „органичния“ подход на гиганта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*