Конфискувани орхидеи цъфтят лудо в Ботаническата градина в Балчик

Университетската ботаническа градина в Балчик в качеството си на Спасителен център за Североизточна България по CITES се грижи за 580 орхидеи, които бяха конфискувани от митническите служби. През този сезон те се отблагодаряват на специалисти и градинари с невероятно разнообразие от цветови нюанси и причудливи форми, съобщават от Ботаническата градина.

662px-Orchidea_1
Цвят на Орхидея. Снимка: Madpack, CC 3.0 (Wikimedia)

Ботаниците споделят, че на всички езици, във всички култури орхидея е символ на рядко и скъпо цвете. Имало е времена, когато за орхидеи са плащани баснословни суми, изпращани са експедиции за търсенето им в непристъпни тропически джунгли. Когато за първи път в Европа са разцъфтели катлеи и лелии, този факт е отразяван като сензационно събитие във вестниците.  Орхидеите принадлежат на семейство Салепови – второто по големина семейство в растителния свят, което наброява над 20 000 вида. Повече от 90% от тях са разпространени в тропическите райони, но всъщност можем да ги срещнем във всички кътчета на планетата ни – в гори и храсталаци; по поляни, ливади и пасища; сред каменисти склонове, торфища или влажни места по крайбрежните дюни. Можем да ги видим както северно от Полярния кръг, така и на 5500 м височина в планинските масиви на Андите и Хималаите. В България се срещат 68 вида от 25 рода, половината от които са включени в Червения списък на застрашените видове. Разпространени са предимно в Странджа и района на Централен Балкан, но могат да се видят из цялата страна.

Поради чувствителността си към динамичните промени в околната среда, рядката си красотата и биологичните си особености, салеповите са приоритетен обект на природозащитата. Търговията с всички видове се регулира чрез Вашингтонската конвенция (CITES), много видове са защитени в съответните страни.

 

 

Източник: Добрич топ новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*