Нов стандарт за горивата в САЩ ще търси намаляване на случаите на астма и инфаркт

Снимка: Stock XCHNG

Администрацията на Обама обяви нов набор от правила за горивата и автомобилите, целящи да намалят саждите, смога и токсичните емисии. Еко-агенцията на САЩ обяви, е това ще намали случаите на астма и инфаркт в Съединените щати.

Правилата, обявени от Агенцията за опазване на околната среда в САЩ, ще намалят съдържанието на сяра в бензина с повече от 60 на сто. Мерките ще  бъдат поетапно въведени между 2017 г. и 2025 година.

Снимка: Stock XCHNG
Снимка: Stock XCHNG

Здравните организации приветстваха решението и похвалиха правотелството. Петролните рафиинерии от своя страна  скочиха и нарекоха графика за въвеждането на новите норми „нереалистичен“. Те предупредиха, че този и други подобни регламенти в крайна сметка ще повишат цените на бензина в страната.

„Чрез намаляването на тези замърсители и правейки въздуха ни по-чист, ние ще донесем облекчение за тези, които страдат от астма и други белодробни заболявания и сърдечно-съдови заболявания, и ще допримесем за здравето на нацията като цяло“, каза д-р Алберт Ризо, бивш председател на Американската белодробна асоциация.

След като бъде въведен изцяло,с тандартът би трябвало да помогне да се избегнат до 2000 случая на преждевременна смърт годишно и 50 000 случаи на респираторни заболявания при децата. От друга страна мярката ще добави само средно по 1 цент на галон бензин, когато става дума за разходи, посочи еко-агенцията.

Чарлз Древна, президент на сдужението Американски производители на гориво и нефтохимическипродукти, отхвърли оценката на агенцията за разходите. „Ние бързо се приближаваме до калифорнийския бензин като гориво за цялата страна“, посочи Древна по време на енергийна конференция в Хюстън. Цените на бензина в Калифорния като цяло са най-скъпите в континенталната част на САЩ, което се дължи най-вече на строгите екологични норми.

Агенцията за защита на околната среда посочи, че правилата за серните емисии включват програма за подпомагане на рафинериите и вносителите, за да могат да отговорят на новия стандарт. На по-малките рафинерии ще се даде повече време, за да се съобразят с новите норми.

Стандартите целят намаляване на съдържанието на сяра в бензина до 10 части на милион – в сравнение с 30 PPM в момента.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*