Honeywell преоткрива отоплението на стаите поотделно

Снимка: Honeywell

Всичко ново е добре забравено старо, казва народната мъдрост, нали?

Собствениците на домове вече ще могат да контролират отоплението си за всяка стая поотделно, обяви Honeywell. Целта е спестяване на енергия и пари – чрез отопляване само на помещенията, които хората искат да са топли, а не на целите домове. Технологията, която Honeywell предлага, е разработеният от компанията „умен термостат“.

Отоплението и топлата вода могат да съставлява повече от 80 на сто от сметката за енергия в домакинството. Голяма част от тази енергия се губи, когато се топлят празни стаи. Сега Honeywell извиква на живот идеята да се подгряват само онези пространства, които се използват активно. Това, според фирмата, може да доведе до 40% спестяване.

Снимка: Honeywell
Снимка: Honeywell

Технологията на инженеринговата компания позволява на собствениците да създават до 12 отоплителни зони в дома си, всяка от които може да се контролира поотделно.

Е, все пак има и нещо ново в концепцията. Системата включва „интелигентни“ технологии, които могат да установят, например, че даден прозорец е оставен отворен, и в зависимост от това да регулират отоплението. Функционалността на софтуера позволява системата да „се учи“ как се топли и охлажда имотът през цялата година, като се гарантира, че отоплението е оптимизирано за всеки сезон.

Системата може да бъде контролирана и чрез приложение за мобилен телефон, така че да може да се коригира дистанционно – например в случай, че собствениците се завръщат у дома по-рано или по-късно от обичайното.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*