Калифорнийски фирми виждат борбата с изменението на климата като голяма икономическа възможност

Соларни инсталации сред калифорнийските лозови масиви. Снимка: Agne27, Creative Commons 3.0, Wikimedia

Група от 140 калифорнийски фирми повтори призивите към законодателите да предприемат амбициозни действия за борба с климатичните промени. Компаниите подписаха нова декларация за своята подкрепа към политиките, насочени към намаляване на парниковите емисии и насърчаване на инвестициите в чисти технологии.

Групата тази седмица публикува нова версия на „Декларацията за климата“, която беше инициирана миналата година от „Ceres“ – местно обединение на инвеститори – и подкрепена от 750 американски компании.

Соларни инсталации сред калифорнийските лозови масиви. Снимка: Agne27, Creative Commons 3.0, Wikimedia
Соларни инсталации сред калифорнийските лозови масиви. Снимка: Agne27, Creative Commons 3.0, Wikimedia

В декларацията се твърди, че САЩ трябва да предприеме „координирани усилия за борба с изменението на климата“, ако иска да запази своя нашия начин на живот и да остане истинска свръхсила в конкурентния свят.

Сега калифорнийската версия на декларацията подчертава ангажираността на много от водещите фирми в щата да се действа за борба с изменението на климата. Документът твърди, че местният бизнес може да играе ключова роля за изграждането на икономика с ниски въглеродни емисии.

„Като осмата по големина икономика в света Калифорния е шампион в развитието на чистата енергия и иновациите,“ гласи новият преамбюла на декларацията. „Благодарение отчасти на своите интелигентни енергийни политики, включително своето законодателство в областта на климата, … Калифорния стана световен лидер в създаването на работни места, чисти енергийни инвестиции и растеж на БВП. Ние, калифорнийските дружества, сме горди да подпишем декларацията за климата като признание за икономическите възможности, свързани с намаляване на емисиите на парникови газове, развитието на възобновяеми енергийни източници и алтернативни горива в транспорта, както и запазването на водата чиста  за себе си и за бъдещите поколения“.

Показателно е, че изявлението е подкрепено от множество високотехнологични фирми, в това число Acer, Apple, Autodesk, eBay, General Motors, Intel, Levi Strauss, Nestle, Symantec и The North Face.

Дани Кенеди, съосновател на Sungevity –  една от фирмите, подписали декларацията – посочи, че документът подчертава как справянето с изменението на климата представлява „най-голямата икономическа възможност на нашето време“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*