Софийският завод за боклук ще произвежда гориво за „Топлофикация“

Снимка: Stock XCHNG

Строителството на завода за преработка на боклук на София, за който се говори от десетилетие, ще започне в края на април или началото на май. В момента са в ход последни уточнения на техническите детайли между експертите на общината и представителите на изпълнителя – гръцкият консорциум „Актор-Хелектор“.

Синхронизират се техническите параметри на съоръжението, така че произведеното от преработката на отпадъка гориво да е напълно съвместимо с инсталацията за изгаряне, която ще бъде изградена в „Топлофикация София“. Предстои съгласуване на проекта с регионалната екоинспекция, пожарната и общинската дирекция „Архитектура и градоустройство“. Процедурите най-вероятно ще отнемат месец и половина – два. Така реалното строителство ще може да започне до края на май.

Снимка: Stock XCHNG
Снимка: Stock XCHNG

Предприятието за преработка на сметта е един от най-големите проекти у нас и ще струва около 213 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е осигурено от фондове на ЕС.

Преработката на тон отпадък ще струва на общината 60,69 лева. Според договора, подписан в края на декември 2013 г. между общината и „Актор-Хелектор“, срокът за проектиране и строителство е 19 месеца. Това означава, че заводът трябва да е готов до юли 2015 г.

Има реални шансове обаче изграждането на предприятието да приключи по-бързо, тъй като по график само проектирането трябваше да отнеме 9 месеца, а реално ще бъде извършено за 5.

Заводът за боклук е част от цялостната система за обезвреждане на софийските отпадъци за 346 млн. лв. От тях 84.26% е безвъзмездната помощ от ЕС, а останалите финансиране от Столична община.

 

Източник: Cross.bg

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*