„Грийнпийс”: Остарелите ядрени реактори носят нова ера на риск

Тази сутрин 240 активисти на „Грийнпийс” протестираха в 6 страни срещу плановете  за продължаване на живота на остарели ядрени ректори. Активистите протестираха по различен начин пред атомни електроцентрали във Франция, Швеция, Белгия, Испания, Холандия и Швейцария. Исканията им са правителствата да не допускат удължаването на живота на старите и опасни ядрени реактори, а вместо това да подкрепят инвестициите в чисти и безопасни алтернативи.

Днешната акция съвпада с публикуването на докладa на „Грийнпийс” – „Продължаване на живота на остаряващите ядрени реактори в Европа: Влизане в нова ера на риск.”. Анализът разкрива, че от 151 действащи реактора в Европа (изключвайки Русия) 67 са на повече от 30 години, 25 са на повече от 35 години, а 7 – над 40 годишни. Общо  44% от европейските реактори са на над 30 години, като средната възраст е 29 години.

activists
Снимка: Greenpeace/Christian Schmutz

Ядрените реактори обикновено са проектирани да работят между 30 и 40 години. В тази светлина статистиката означава, че се увеличават перспективите за нова ера на ядрен риск в Европа – освен ако правителствата не бъзспрат стремежите на ядрената индустрия да оперира реактори, които вече са преминали срока си за експлоатация.

„Като искат продължаване на живота на стари атомни реактори компаниите просто се надяват да извлекат повече печалба, като оставят гражданите пред по-голям риск от катастрофалните последици в случай на авария.Продължаването на живота на ректорите ще ни обвърже с един опасен енергиен източник за десетилетия. Когато лидерите на ЕС се срещат, за да обсъждат през март енергийната визия за Европа, те имат шанса да затворят ерата на риск и замърсяване и да подкрепят чистите алтернативи, които са от 21 век и вече са налични” – коментира Ян Хаверкамп, енергиен експерт на „Грийнпийс”.

Новият доклад се фокусира върху техническия риск от остарелите ядрени реактори и отчита икономическите и политически фактори, свързани с продължаването на живота на реакторите. Въпреки осъвременяването и ремонтите, цялостното състояние на реакторите се влошава, дори само защото елементи, ключови за сигурността, не могат да бъдат сменени – като корпусът и защитната обвивка на реактора. Вероятността за аварии и възникването на усложнения съответно нарастват с течение на годините. Но решението дали да се удължи живота на един реактор може да бъде взето под натиск от икономически и политически аргументи.

„Грийнпийс” настоява реактори, които са по-стари от първоначално проектирания си срок за експлоатация, да бъдат затворени незабавно, за да се намали риска за европейските граждани.

„Грийнпийс”- България настоява продължаването на живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй” да бъде подложено на широк обществен дебат и процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*