Глобалният въглероден пазар ще достигне 64 млрд. евро през 2014 г.

Снимка: Stock XCHNG

Стойността на световния пазар на въглеродни емисии може да скочи до 64 млрд евро през тази година – на фона на 39 милиарда евро през 2013 г. Това може да е резултат от факта, че Европейският съюз стартира временно решение за съживяване на неработещата си система за търговия с емисии.

Изводът е заключение на нов анализ от Thomson Reuters Point Carbon, който очертава как ходът на Европейската комисия – започването на един процес, при който ще се изтъргуват 900 милиона квоти със забавяне през следващите две години – ще ограничи предлагането на кредити и ще доведе до увеличаване на на цената на въглерода.

Снимка: Stock XCHNG
Снимка: Stock XCHNG

Според компанията, цената на квотите за CO2 може да се повиши с 1 евро на тон в средата на март, когато започва изместването на на сроковете.В момента цената е 7,5 на тон.

Цената на въглерода се увеличава постоянно през последните месеци, особено след като мина след одобрението на плана за изместване на сроковете от страна на ЕС. Сегашната цена бележи значителен обрат спрямо рекордно ниските нива от по-малко от 3 евро на тон, които бяха регистрирани миналото лято.

Може да се очаква „поразително увеличение“ на в стойността на пазара тази година в резултат на новия план, коментира ЕмилДиманчиев, анализатор на Thomson Reuters Point Carbon. Това предполага увеличение с повече от две трети до 61 млрд. еро през 2014 в сравнение с отчетените 36 млрд. евро през 2013.

Като цяло обемът на търгуваните квоти се очаква да нарасне с три на сто през тази година в сравнение с 8,3 гигатона, търгувани с ЕС разрешителни през миналата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*