Токсичният хербицид Roundup е наличен в 75% от дъжда и въздуха

Снимка: Stock XCHNG

Хербицидът Roundup на Monsanto е токсичен, поражда имунитет у насекомите и плевелите, но за сметка на това е наличен в 75 процента от въздушните и дъждовните проби. Това е установило ново лабораторно изследване в Съединените щати. Щатската Геоложка служба на САЩ  проведе проучването наскоро, при което проби от различни химикали бяха проследени във въздуха и дъжда около селскостопанския регион на делтата на Мисисипи. Roundup е най-често срещаният токсин в региона, което означава, че потенциално канцерогенното съединение е налично в по-голямата част от въздуха и дъжда в региона.

Водещият продукт на Monsanto – глифозатът, по-известен като Roundup, е най-често използваният хербицид в САЩ. Но в последните години  множество проучвания са установили, че хербицидът е по-токсичен, отколкото се смяташе първоначално. Въпреки това засега няма промяна в регулациите за неговата употреба.

Снимка: Stock XCHNG
Снимка: Stock XCHNG

Насекомите и плевелите постеоенно си изграждат имунитет срещу токсина. Това кара Monsanto да прави продукта още по-концентриран и силе, а земеделските стопани – да го прилагат още повече и по-активно.

Изследванията в областта на медицината свързват Roundup с болестта на Паркинсон и развитието на рак. В страни като Аржентина, където Roundup се използва често, 80 процента от децата имат този токсин в кръвта си и са мого болнави.

Проучването скоро ще бъде публикувано в журнала Environmental Toxicology and Chemistry.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*