В Ирландия ветроенергийният сектор може да създаде 35 000 нови работни места

Потенциалната полза от създаването на заетост във ветроенергийния сектор в Ирландия се измерва в 35 хиляди нови работни места в цялата икономика. Това е свяързано и с привличането на значителни инвестиции.

Цифрата дойде от нов доклад на изследователите от Trinity College Dublin. Докладът е озаглавен „Предприемаческият вятър – икономически анализ на потенциала на ветроенергийния сектор в Ирландия за създаването на работни места“, бе публично оповестен от ирландския министър на съобщенията, енергетиката и природните ресурси Пат Рабите.

wind_generator
Снимка: Stock XCHNG

Докладът показва, че секторът има потенциал да генерира до 35 000 работни места в икономиката. Той предполага, че общата инвестиция ще възлезе на на 7 до 29 милиарда евро в зависимост от нивото на преследваните цели. Това значително ниво на инвестиции и свързаният с  него потенциал за заетост ще допринесе значително за икономическия растеж на Ирландия.

Изследването подчертава, че потенциалът на индустрията за създаване на нови работни обхваща целия спектър от най-ниското ниво на умения до най-високото ниво на знания и квалификация. Освен това  голяма част от потенциалните работни места са пряко свързани със селските райони, подчертават университетските изследователи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*