Peugot ще продават хибридни автомобили, които работят на газ и сгъстен въздух

Снимка: PSA Peugeot Citro?n

Френският автопроизводител Peugot обяви, че планира в рамките на идните няколко години да започне да продава автомобили, които използват сгъстен въздух като средство за осигуряване на енергия. Технологията ще бъдевградена в някои от по-малките 3-цилиндрови автомобили на компанията.

Снимка: PSA Peugeot Citro?n
Снимка: PSA Peugeot Citro?n

Използването на сгъстен въздух като източник на енергия не е новост, дори за колите. Причината за това не е станало масово „гориво“ е, че е нужна много енергия за компресиране на въздуха, което прави целия процес по-скоро спорен. В своето ново начинание Peugot е заобикалила този проблем с помощта на енергията на движещото се превозно средство за компресиране на азотен газ в резервоар – вградено бутало го нагнетява, когато колата се движи по инерция или водачът използва спирачките.

Технически погледнато не сгъстен въздух движи колата, а хидравлична течност. Когато е нужна енергия, буталото в резервоара с азот се задвижва в обратна посока, изтласквайки хидравлична течност през мотор, който задвижва колелата на превозното средство. Така колата е в непрекъснат процес на движение, като постоянно се добавя натиск върху азота в резервоара и после се освобождава. Технологията работи най-добре, според хората от Peugot, при каране в градската среда – заради постоянното спиране и тръгване.

Официални лица от компанията твърдят, че подобна кола ще струва по-малко от средната кола с газов хибриден двигател. Освен това тя ще демонстрира значителна горивна ефективност.

Колата автоматично ще превключва между гориво и въздух, като ще се ‚старае“ да се движи предимно с въздушно задвижване при скорости под 70 км/ч.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*