Мексиканците могат да се простят с любимото гуакамоле заради климатичните промени

Снимка: SXC.HU

Мексикансците могат скоро да се простят с любимия си сос гуакамоле заради глобалното изменение на климата. Наскоро проиводителят Chipotle предупреди, че „екстремните климатични събития, свързани с глобалното изменение на климата, в крайна сметка могат да повлияят на наличността на някои съставки, които се използват в гарнитурите за Буритос, като например знаковото гуакамоле“.

Chipotle отдавна обяви ангажимента си да използва само суровини, които са местно производство. Това значи зеленчуци, месо и други продукти, отглеждани в стопанства в рамките на 350 мили от даден ресторант от веригата.

Снимка: SXC.HU
Снимка: SXC.HU

Тъй като именно калифорнийският регион е силно засегнат от глобалното изменение на климата, то затоплянето на планетата безспорно се отразява на продукцията, респективно и на цените на Chipotle. От веригата посочиха, че са по-склонни да спрат производството на някои храни, отколкото да повишават цените им безкрайно, тъй като последното се отразява директно върху клиентите.

Снимка: SXC.HU
Снимка: SXC.HU

Гуакамолето обаче е най-застрашено от всички храни на Chipotle. Компанията използва 44 000 килограма авокадо всеки ден за производството на прословутия сос. Това прави над 18 милиона тона авокадо на годишна база. Именно авокадото обаче ще е сред най-засегнатите от глобалното зтопляне. Според прогнози на лабораторията Lawrence Livermore повишаването на глобалните температури ще доведе до 40% спад в добива на авокадо през следващите 32 години.

Така се оказва, че любимото на мексиканците гуакамоле може да се превърне в деликатесна стока.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*