Как да си направим полезен чай от зимните дървета

1162570_44451870

Хората са използвали растенията за храна и за лекарство в продължение на хиляди години. Почти всеки от нас някога си е правил лечебни чайове или инхалации. Някои хора например си приготвят ментов чай за успокояване на разстроения стомах. Други сваряват лайка, за да успокоят нервите в края на деня и евентуално да спят по-добре. Тези две билки са само някои от многото растения, към които човекът се е обърнал за помощ през хилядолетията. Други пък, приготвяни като чайове и екстракти, са просто за удоволствие.

Но не много хора знаят, че и някои дървета могат да бъдат използвани за направата на полезни напитки, особено през по-студените месеци.

Смърч

spruce

Неговите къси иглички са на разположение целогодишно. Затова можете да си направите смърч чай по всяко време. Видът на игличките, които използвате, ще повлияят на вкуса на чая: младите, светло зелени смърчови игли ще придадат лек, дори „лимонов“ вкус, докато зрелите, тънки игли, брани през зимата, ще създадат по-силен, даже леко  горчив чай. Ако берете игличките през зимата, опитайте се да изберете тези, които са най-светло зелени. Те са най-млади, най-„пресни“. Измийте ги добре, с остър нож ги остържете от дръжката, а след това ги накълцайте на ситно.

Друг, даже по-добър вариант е да кипнете водата, а след това с нея да полеете една супена лъжица от накълцаните иглички. Те съдържат голямо количество витамин С, както и бета каротин, затова сместа може да има леко кисел вкус. Но можете да си добавите мед или друг подсладител по свое желание.

Забележка: бременните жени е добре да избягват да пият чай от смърч.

Бор

pine

Боровите иглички съдържат невероятно количество витамин C, както и витамин A, няколко витамини от група В, както и антиоксиданти. От гледна точка на обем боровите игли имат пет пъти повече витамин С от лимоновия сок и осем пъти повече от портокаловия сок! Ако се надявате да преборите гриповете бързо и лесно, то борът е най-добрият ви приятел. Можете да си приготвите чай по същия начин, както от смърч, и да го подсладите, ако ви се стори твърде „силен“.

Ако ароматът ви се струва твърде концентриран, можете да разредите чая, докато стане приемлив за сетивата ви.

Ако ви дойде в повече пиенето на боровия чай, можете да го подгреете и да си направите инхалация, вдишвайки парите от чая. Това е много полезно за белодробни проблеми. Ако имате кашлица, тежест в гърдите или друг проблем, свързан с дишането, особено покрай простудите и гриповете този сезон, инхалацията ще ви облекчи.

Като добавка към всичко това знайте, че боровата кора съдържа флавоноиди, които могат да увеличат ефекта на витамин C, както и да подпомагат неговото усвояване в тялото. Ако решите да добавите малко кора в чая си, вземете мъничко парченце – и все пак внимавайте да не нараните дървото.

Лиственица

tamarack

Макар че е член на семейството на боровете, лиственицата е единственият вид, който губи иглите си през есента и зимата. Тези дървета се намират из умерените, бореални гори и често са засечени сред черните смърчове.

Тъй като дървото няма листа след октомври, човек може да използва парчета от кората и клонките, за да си направи чай – те също са пълни с витамин C и имат прекрасен зелен, земен аромат. Кората има и противовъзпалителни свойства. Тя често бива използвана като деконгестант и отхрачващо средство при белодробни оплаквания. Имайте предвид обаче, че тов растение има и силни слабителни свойства, затова използвйте ресурсите му пестеливо (освен ако това не е основата ви цел).

Бреза

birch

Това красиво дърво може да се използва за създаване на ароматен чай, който има фин аромат, нежен вкус и е абсолютно невероятен с малко мед или кленов сироп. Той е пълен с витамини B1 и B2, както и калций, магнезий и цинк. Най-добрите части за направата на чай са клонките, но можете да добавите малко и от вътрешната, розова част на кората. Външният слой, наподобяващ хартийки, е безвкусен и има малко лечебни или хранителни свойства. Все пак бъдете внимателни, когто вземате кора, защото тя е „кожата“ на дървото.

Най-добрият начин да се направи този чай е да се вземат 7-10 малки вейки от краищата на клоните, да се измият, накълцат или нарежат ситно. После се поставят в чайника и се наливат две чаши топла, току-що кипната вода. Тази смес се оставя да се запарва няколко минути и се прецежда, преди да се налее в чашите. Добавете подсладител на вкус.

Чага / Черна брезова гъба

chaga

В допълнение към чая, който можете да си сварите от бреза – от самото дърво, има и друго растение, свързано с нея, което може да бъде полезно: чага е вид гъба, която расте почти изключително върху бреза, а нейните лечебни свойства са признати от хиляди години. Известна с имена като „Горският диамант“ и „Гъбата на безсмъртието“, чага може да бъде превърната в чай, който има интересен вкус, наподобяващ комбинация от чай и кафе, с приятен земен акцент.

Малцина са пробвали този вид чай. Освен намирането на самата гъба предизвикателство е и това как да се вземе част от нея, без да се нарани дървото. Затова в този случай трябва да се подходи много деликатно.

Препоръчително е който успее да се сдобие с гъбата и е готов да пробва чая, все пак да бъде внимателен и да тества реакцията на организма си, преди да налее чая в голямата чаша.

Подходът

Както при всяко лечебно растение, важно е човек да бъде внимателен и да е сигурен, че пиенето на тези приятни напитки няма да му навреди. Ако имате алергии или приемате някакъв вид лекарства, консултирайте се с лекар дали подобен чай би бил подходящ за вас. Точно както бременните жени трябва да избягват смърчовия чай, за другите любители на топлата напитка е вярно, че прекаляването с боровия чай може да доведе до чувствителност към светлина. Хората със сезонни алергии могат да реагират зле на тези напитки и настойки. Използвайте здравия разум, образовайте се и винаги първо опитвайте малко количество, за да тествате реакцията на организма, преди да се впуснете в сваряването на големи количества „със замах“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*