Предлагат изкуствени острови да компостират отпадъците на Ню Йорк

Никой не иска да има депо за отпадъци в задния си двор, а извозването на боклука на големите градове  с екъпо и свързано с допълнително замърсяване на околната среда. Американското студио Present Architecture наскоро предложи план, който – според архитектите – би могъл да облекчи някои текущи проблеми с управлението на отпадъците в Ню Йорк.

Идеята е свързана със създаване на изкуствени острови край всеки от петте квартала на гоелмия град. Подобни на кейове станции ще служат като съоръжения за компостиране, където могат да се обработват част от органичните отпадъци на „ситито“. Същевременно издигнатото отгоре ниво може да служи като парк за жителите на района.

Present-Architecture-Green-Loop-Diagram-Cutaway

Ню Йорк генерира по около 14 милиона тона отпадъци на година. Компостиращите острови могат да обработват органичната част от отпадъците на града, което означава около 30% от боклука. Островите ще са разпределени така, че всеки квартал на града да има нажблизо по един такъв център. Камионите щемогат да откарват боклука до най-близкия център, вместо да пресичат целия град, за да стигнат до сега дйстващото депо.

В допълнение към това изкуствените острови ще създадат 15 акра парково пространство за жителите на Ню Йорк.

Present-Architecture-Green-Loop-Field

Present-Architecture-Green-Loop-Compost

Present-Architecture-Green-Loop-Far

Present-Architecture-Green-Loop-Gardens

Present-Architecture-Green-Loop-Spots

Present-Architecture-Green-Loop-Drawing

Present-Architecture-Green-Loop-Night

1 коментар

  1. Би било чудесно решение и за Бургас и Варна…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*