Полупрозрачни цветни фотоволтаични клетки правят от слънчевия панел дизайнерско решение

Снимка: Джоусеф Ксу, марком мениджър, УМ

Слънчевите панели произвеждат чиста енергия от възобновяеми източници – само от лъчите на слънцето, но нека си признаем – изглеждат малко грозничко.

Един нов вид фотоволтаична клетка може да се промени това: тя може да бъде произведена във вид на ултратънък лист и да е тонирана в различни цветове. Нейните създатели вярват, четова може да даде възможност за много по-широко приложение на технологията за добив на слънчева енергия.

Снимка: Джоусеф Ксу, марком мениджър, УМ
Снимка: Джоусеф Ксу, марком мениджър, УМ

Изследователи от Университета на Мичиган са измислили „първите полу-прозрачни, цветни фотоволтаични клетки“. Те могат да се използват за покриване на фасадите и стените на сградите, да служат за сенници на прозорците, да са вградена част от билбордове.

„Мисля, че ще ни да де много по-различен начин на използване на слънчевата технология,…. Днес соларни панели са черни и единственото място, където може да бъдат поставени на една сграда, е покривът. А покривът на един типичен висок блок е толкова малко място“, казва Джай Гуо, професор в университета и ръководител на проекта. „Смятаме, че можем да направим слънчевите панели по-красиви – да са във всеки цвят, който дизайнерът може да иска. Така ще можем да разположим слънчеви панели на много повече места“.

Засега учените не казват много относно ефективността на новата клетка. Прототипите, които там са разработили, „не са толкова ефикасни, колкото тези в традиционните, тъмни на цвят слънчеви панели“. Обяснението е, че цветните площи в тях отразяват определени светлинни дължини на вълните, вместо да ги превръщат в електричество.

Въпреки това, тъй като е полупрозрачна и способна да се тонира в различни цветове, новата клетка може да се окаже една от липсващите стъпки за масовото навлизане на системите за добив на слънчева енергия в ежедневието. Със своите различни цветове тези панели биха могли да бъдат включени нак акви ли не структури.

За направата на клетките е използван ултратънък лист от аморфен силиций, поставен между два полупрозрачни електрода, които позволяват на светлината да достига до полупроводниците и пренасят електрическия ток, генериран от клетката.

Що се касае до цветовете, новите слънчеви клетки са механично структурирани така, че да отразяват точно определени дължини на вълните на светлината – чрез промяна на дебелината на аморфния силициев слой в тях. Например за прототипната клетка, която имитира знамето на САЩ, червените зони са с дебелина 31 нанометра, а сините райони са само 6 нанометра дебели. Така те отразяват различни дължини на светлинните вълни, а тези дължини биват възприемани от човешкото око.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*