Електропроводима пластмаса щяла да намали цените на соларните панели

Инженери от университета в Принстън са разработили нова технология за производството на електропроводима пластмаса, която би могла значително да намали цената на производството на соларни панели.

Изследователите успешно преодолели съществуващите технически затруднения да направят пластмаса, която да е способна да бъде проводник на електричество. Това, според тях, ще доведе до по-масовото използване на подобни материали в широк кръг електроуреди. Новината съобщи Rapid Electronics.

Пробивът би могъл да успокои страховете на мнозина, свързани с глобалното затопляне и нарастващата нужда от енергия, тъй като въпросната пластмаса, според учените, е съвсем достоен заместител на индиево-калаения оксид – доста скъп електропроводим материал, използван за направата на соларни панели. Ю-Лин Луу, професорът-ръководител на изследователския екип в Принстън, казва, че електропроводимите полимери (т.е пластмаси) не са новост, но до този момент обработката им за създаването на нещо полезно е завършвала без резултат, защото намалявала способността им да провеждат електричество. „Ние намерихме начин да избегнем този проблем. Можем да оформим пластмасата в полезна форма, запазвайки проводимостта й“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*