Facebook иска да купи фирма за соларни дронове

Интернет е това, което поддържа бизнеса на компании като Facebook и Google. Колкото повече хора имат интернет връзка, толкова повече ще се търсят услугите на тези фирми. Навярно това е причината Google да работи по проекта Loon (захранвани със слънчева енергия балони, които стимулират интернет сигналите), а TechCrunch съобщава слухове, че и Facebook работи в тази посока. Компанията на Зукърбърг иска да купи Titan Aerospace – компания, която е специализирана в соларно захранвани дронове. Според запознати, Facebook се интересува от използването на тези високо-летящи безпилотни самолети, за да осигури на интернет достъп до отдалечени райони, започвайки с Африка.

S50_WETLANDS_1366

Гордостта на продуктовата линия Titan Aerospace са Solara 50 и Solara 60 –  два безпилотни летателни апарата (БЛА), които са способни на летеж на орбитални височини. Благодарение на бордовите си слънчеви панели тези безпилотни самолети могат да летят в продължение на пет години, без да е необходимо да се приземяват. Според компанията, Solara може да изпълнява всички функции на орбитален спътник, като същевременно е по-евтин и по-гъвкав.

Като основен поддръжник на инициативата Internet.org, Facebook е силно заинтересована да осигури достъпен интернет за 5-те милиарда души в света, които все още нямат връзка с глобалната мрежа. Много от тези хора живеят в отдалечени райони, които никога няма да бъдат привлекателни за големите интернет доставчици. Затова ИТ гиганти като Facebook и Google са се заели да помислят в по-голям мащаб.

S50_WING_1366

Анонимни източници твърдят, че Facebook е готова да плати 60 милиона долара, за да придобие Titan Aerospace и да пусне във въздуха 11 000  дронове. За тези, които се интересуват от бизнеса в света на ИТ, тази цена бледнее в сравнение с 19-те милиарда долара, които компанията отдели за WhatsApp.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*