Авто-пътища се превръщат в алеи за колелета и пешеходци в … Питсбърг

САЩ е сред страните с добре развита транспортна инфраструктура за колите. Въпреки това изглежда, че страната е преминали пика на автомобилите се бавно върви в ообратната посока. Все повече и повече американци избират по-здравословен и по-екологичен вариант за придвижване – колоездене, обществен транспорт или дори ходене пеш.

Самите проектанти и политици виждат това и се опитват да направят градовете и окръзите по-удобни за велосипедисти и и пешеходци.

Питсбърг наскоро направи забележителен завой в тази посока, като затвори за коли един път, досега считан за „подходящ само за автомобили“. Той минава през живописен парк. Все пак списанието Bike Pittsburgh отбелязва, че решението не въпрос само и единствено на добра воля към велосипедисти и пешеходци:

Pocusset-street1

„През 2012 Покусет Стрийт бе счетен за структурно неподходящ за автомобили. След като предложението за смяна на предназначението получи шумна обществена подкрепа в рамките на редица публични срещи, департаментът по общетвените дейности в Питсбърг реши да забрани автомобилния трафик в онази част от Покусет Стрийт, която минава през Шенли парк, и да го препроектира за използване от велосипедисти и пешеходци.“

Градската управа сменила изцяло настилката на пътя, поставила маркировка за вело-алеи в двете посоки и запешеходи зони по улицата. Поставила LED-базирано улично осветление, инсталирала светлоотразяващи мантинели, които да спират трафика на двата края на улицата.

Новата улица Покусет в момента е отворена и се поддържа от градската управа като път само за пешеходци и велосипедисти.

Pocusset-street-bend

Pocusset-sq-hill-closure

 

1 коментар

  1. V USA sam, i zatova pisha na latinica. Molia posochvaite za koi shtat stava vapros
    Ima grad s takova ime pone v 15 shtata.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*