Авто-пътища се превръщат в алеи за колелета и пешеходци в … Чарлстън

Снимка: Движение Чарлстън

САЩ е сред страните с добре развита транспортна инфраструктура за колите. Въпреки това изглежда, че страната е преминали пика на автомобилите се бавно върви в ообратната посока. Все повече и повече американци избират по-здравословен и по-екологичен вариант за придвижване – колоездене, обществен транспорт или дори ходене пеш.

Самите проектанти и политици виждат това и се опитват да направят градовете и окръзите по-удобни за велосипедисти и и пешеходци.

Снимка: Движение Чарлстън
Снимка: Движение Чарлстън

Управата на град Чарлстън наскоро реши да задели една лента от популярен мост в града само за пешеходци и велосипедисти. Мостът Легар се използва много активно от колоездачите от години. Той обаче все още не включва специална велосипедна инфраструктура. Това ще се промени съвсемскоро. Градският съвет на Чарлстън гласува с 8 на 5 в края на миналия месец и реши „да отвори една от автомобилните ленти ексклузивно за колоездене и ходене“, съобщава Streetsblog USA. Ето защо това е толкова важно:

Централната част и самият център на Чарлстън са разположени на на полуостров, а градът и неговите предградия се разпростират по протежение на малки поточета, ручеи и и реки, затова безопасният достъп до мостовете е абсолютно задължителен за навигиране из града с велосипед.

Мостът Легар, който е част от държавната Автомагистрала 17, е един от ключовите мостове на града.

Е, не им е отнело твърде много време, за да се сдобият с тази велосипедна алея – за нея защитниците на вело-транспорта се борят от 1970 г. насам.

Като оставим ироията настрана, изглежда че решението на градската управа е подтикнато от създаването на „Движение Чарлстън“ и събирането на 1500 подписа в защита на идеята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*